BESTEKAR OSMANLI SULTANLARI
22 Eylül 2020BESTEKAR OSMANLI SULTANLARI
Üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin padişahları çocukluk çağlarından yani şehzadeliklerinden tahta geçene kadar çok kapsamlı eğitimler alıyorlardı. Askeri, coğrafi, siyasi gibi konuların dışında kültür ve sanat alanında da çok büyük özenle yetiştirilen şehzadelerin ve tabii ki padişahların birçoğu şair, yazar ve hatta bestekarlardı…
Peki padişahların müzik alanında bu kadar yetkin olduklarını vals bestelediklerini ve hatta makam keşfettiklerini biliyor muydunuz?
Osmanlı padişahları arasında musikiye olan ilgisi ve yeteneğiyle en çok adından söz ettiren padişah 3. Selim’dir. Türk musikisine Pesendide, Evcara ve Suz-i Dialara başta olmak üzere 15 makam kazandırmıştır. Ayrıca 3. Selim ney üfleyen ve tamburu büyük bir ustalıkla çalan bir padişahtır. 19. Yüzyılın başlarında Sultan 2. Mahmut batı müziğine yönelmiş ve günümüze 26 eseri ulaşmıştır. Bu örnekler dışında Osmanlı Dönemi’nde bizzat musiki ile ilgilenmiş birçok padişah ve hanedan mensubu olup, bilinen ilk bestekar padişah ise 2. Bayazid’tir.
Bu özel eserleri; Emre Aracı tarafından 2000 yılında çıkarılan “Osmanlı Sarayı’ndan Avrupa Müziği” adlı albümden dinleyebilirsiniz. Sultan Abdülaziz ve V. Murat’ın bestelediği valslerin yanı sıra marşlar, hiç bilinmeyen besteler de bu albümde yer alıyor. Sultan Abdülaziz ve V. Murat’ın valslerinin yanısıra Donizetti Paşa’nın Mecidiye ve Guatelli Paşa’nın, Osmaniye ve Aziziye marşları gibi dönemlerinin popüler eserleri de bu albümde bulunmakta.
Ayrıca, 3. Selim’in bestelerine ev sahipliği yapmış Aynalıkavak Kasrı Musiki Müzesi’ni gezebilir, padişahların musikiye olan ilgisine yakından tanıklık edebilirsiniz…